nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Sernik pieczony z akcentem snickersowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu serników, ale ten wychodzi naprawdę pyszny.

Sernik pieczony z akcentem snickersowym

Składniki:

Sernik pieczony z akcentem snickersowym

 

  • 1 kg twarogu w wiaderku (u mnie President lekki)
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • op. okrągłych biszkopcików
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1/2 aromatu-olejku waniliowego
  • mała puszka masy krówkowej
  • 3 batony snickers

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony z akcentem snickersowym
1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i olejkiem. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce sera i suchego budyniu oraz proszek do pieczenia.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, na końcu ubijania dodajemy mąkę oraz ocet.
3. Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
4. W okrągłej tortownicy układamy biszkopty (można wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia), a na nie wylewamy masę serową i wygładzamy ją. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. godziny, po czym ciasto zostawiamy w gorącym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
5. Masę krówkową przekładamy do miseczki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Wkładamy do szprycy i wyciskamy szprycą, aby uzyskać zwykłe, gładkie paseczki.
6. Snickersy kroimy w cienkie plasterki i dowolnie układamy na masie krówkowej. Schładzamy.