dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik różany z truskawkami na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Sernik bez pieczenia z truskawkami i konfiturą różaną. Prosty w wykonaniu a efektowny. Spód z pokruszonych kakaowych herbatników.

Sernik różany z truskawkami na zimno

Składniki:

Sernik różany z truskawkami na zimno

spód

masa serowa

  • 500 g mielonego białego sera
  • 125 g mascarpone (1/2 opakowania)
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury różanej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Sernik różany z truskawkami na zimno
Herbatniki zmiksować blenderem lub drobno rozkruszyć (na piasek). Masło roztopić, dodać do ciastek, wymieszać. Wysypać na dno tortownicy o średnicy 23 cm, równomiernie rozprowadzić.

Część truskawek przekroić na połowę i ułożyć je dookoła przykładając przekrojoną częścią do obręczy tortownicy. Pozostałe truskawki ułożyć w całości układając je w koło, ok. 5 cm od brzegu. Ewentualne pozostałe truskawki zostawić do dekoracji na zastygniętym serniku.

Do miski wyłożyć ser, mascarpone, konfiturę różaną, krótko zmiksować. Dodać cukier puder, krótko zmiksować.

Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać zimną wodą, odstawić na ok. 10 minut do jej napęcznienia. Postawić na mały palnik, lekko podgrzać (nie dopuścić do zagotowania), wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji.

Dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Wlać do reszty masy serowej, cały czas przy tym miksując. Zaraz wylać na przygotowany spód, wyrównać. wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przybrać pozostałymi truskawkami. Podawać schłodzony.  

Tagi:

sernik ciasto