Sernik z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

zamiast z czekoladą ciasto można zrobić z kruszonką

Sernik z czekoladą

Składniki:

Sernik z czekoladą

 

  • ciasto:
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 75g miękkiego masła

 

  • masa:
  • 750g twarogu
  • 150g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50g maki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200ml śmietanki kremówki
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik z czekoladą
Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i masło. Wszystkie składniki wyrobić mikserem najpierw na niskich, a potem na wysokich obrotach. Wstawić do lodówki na 20-30 min. ciasto rozwałkować wyłożyć dno natłuszczonej tortownicy. Piec ok 10 min w temperaturze 200-220^C Masa: Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczana i żółtkami. Pianę z białek i śmietanę ubić i dodać do masy. równomiernie rozprowadzić na spodzie. piec ok 70-80 min w temperaturze ok 170^C po upieczeniu wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić ciasto na 15 min. po ostygnięciu polać wierzch ciasta polewą czekoladową.