pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Serowo-mięsny kociołek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mój sposób zamiast kupnego fixa

Serowo-mięsny kociołek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowo-mięsny kociołek

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 10 szt pieczarek
  • kawałek sałaty lodowej
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
  • kawałek żóltego sera - do starcia
  • 250-300 g makaronu rurki

 

Sposób przygotowania:

Serowo-mięsny kociołek
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Lepić niewielkie pulpeciki, podsmażać je na patelni. Do podsmażonych pulpecików dorzucić obrane i pokrojone w talarki pieczarki. Sałatę umyć (w oryginale powinien być por, ale akurat nie było w sklepie, a ja miałam w lodówce resztkę sałaty), drobno posiekać. Dodac do mięsa i pieczarek. Śmietankę wymieszać z wodą, zalać sosem mięso. Zagotować. Można do smaku doprawić ulubionymi przyprawami. Makaron ugotować. Odcedzić. Zalać go sosem z pieczarkami i sałatą - pulpety na razie zostawić. Wymieszać. Posypać startym serem. Teraz dodać pulpety. Smacznego.
Serowo-mięsny kociołek
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięsne kuleczki
Serowo-mięsny kociołek
Do podsmażonych pulpetów dodajemy pieczarki
Serowo-mięsny kociołek
Dorzucamy posiekaną sałatę i na koniec zalewamy śmietanką
Serowo-mięsny kociołek
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy serem