vegOla

vegOla

Kuchcik
[Przepisów: 2]

serowy makaron penne ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie łatwe i dosyć szybkie. Bardzo obfite w drogocene żelazo,a smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem.

serowy makaron penne ze szpinakiem

Składniki:

serowy makaron penne ze szpinakiem

 

  • makaron penne ok 300g
  • szpinak, mrożony siekany np. Hortex - zużywam pół opakowania
  • Fix spaghetti 4 sery z brokułami
  • śmietana 18%
  • ser żółty (starty)
  • ser pleśniowy (np. Camembert President)
  • czosnek
  • cebula
  • przyprawy do smaku (sól, oregano)

Sposób przygotowania:

serowy makaron penne ze szpinakiem
- gotujemy makaron al dente i odstawiamy odcedzony na bok

- szpinak najlepiej najpierw podsmażyć tak, by odparowała z niego woda. Następnie taki osuszony odkładamy na bok

- na patelni podmażamy jedną posiekaną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku (wedle uznania - ja lubię dużo czosnku, więc zazwyczaj daję ok. 4. ząbków)

- gdy cebula z czosnkiem się ładnie zarumienią dokładamy na patelnię wcześniej przygotowany szpinak i kilka drobnych kostek pokrojonego sera pleśniowego. Próbujemy i dodajemy przypraw do smaku (ja na tym etapie dodaję tylko soli)

- w rondelku przygotowujemy fix według przepisu z opakowania i mieszamy go z ugotowanym makaronem

- do żaroodpornego naczynia wrzucamy połowę przygotowanego makaronu, tworząd w ten sposób pierwszą warstwę

- następną warstwę stanowić będzie przygotowany uprzednio szpinak

- resztę makaronu dodajemy na wierch i posypujemy startym serem (ja dodałam jeszcze 4 plasterki sera pleśniowego)

- całość posypujemy oregano

- wkładamy do piekarnika na 15-20 minut

Jeśli ktoś, podobnie jak ja nie "boi się" czosnku - można podać z jogurtowo śmietanowym sosem czosnkowym