Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Śląska sałatka ze śledziem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piątkowe danie mojej babci. Co prawda wszystko było w kostkę i pływało w śmietanie, ale smak - ten sam!

Śląska sałatka ze śledziem

Składniki:

Śląska sałatka ze śledziem

 

  • Na cztery osoby:
  • ok. 1/2 kg filetów śledziowych (mogą być matjasy na tackach)
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki jogurtu
  • koperek do dekoracji (pół pęczka)

Sposób przygotowania:

Śląska sałatka ze śledziem
Śledzie pokrój na kawałki ok. 4 - 5 cm i namocz w mleku lub wodzie na ok. godzinę. Opłucz i dokładnie osusz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, jeszcze ciepłe obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w cienkie talarki, koperek posiekaj. Ułóż składniki na przemian - śledź, cebulka, ziemniak. Polej śmietaną wymieszaną z jogurtem i posyp obficie koperkiem.