jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śląski śledź siekany (hekele)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To zdrowa i smaczna pasta, popularna na Śląsku. To dobry dodatek do pieczywa.

Śląski śledź siekany (hekele) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śląski śledź siekany (hekele)

 

  • 4 płaty śledziowe
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śląski śledź siekany (hekele)
Gotujemy jaja na twardo. Płaty śledziowe wymoczone uprzednio siekamy drobno, wkładamy do miski. Siekamy obraną wcześniej cebulę, dodajemy do śledzia.Obieramy jaja, siekamy je i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również oliwę-mieszamy dokładnie. Doprawiamy pastę solą i pieprzem świeżo zmielonym. Pasta podajemy jako dodatek do pieczywa.
Śląski śledź siekany (hekele)
Drobno posiekany śledź to podstawa tej pasty.

Tagi:

śledź ryba