malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Śliwkowy schabik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki schab można podawać na zimno do chleba oraz na ciepło jako obiad, soczysty i smaczny. Możemy podawać z chrzanem.

Śliwkowy schabik

Składniki:

Śliwkowy schabik

 

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka kminku,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżki octu,
  • 15 śliwek suszonych,
  • 3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Śliwkowy schabik
Schab myjemy i osuszamy. Listki, kminek, ziele zalewamy 1/3 wrzątku, studzimy, dodajemy olej, ocet, majeranek, przeciśnięty czosnek, nacieramy mięso, robimy nacięcia, zawijamy folią i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie robimy przez całość mięsa kieszeń, wkładamy śliwki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i pieczemy 40 min. wyłączamy piekarnik i zostawiamy do przestygnięcia.