luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Schabik kwitnący z szynkowara

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wspanialy i dobrze prezentujący sie schabik wprost na świąteczny stół

Schabik kwitnący z szynkowara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schabik kwitnący z szynkowara

 

Sposób przygotowania:

Schabik kwitnący z szynkowara
Schab namoczyć na ok 12 godzin w dobrze osolonej wodzie. Wyjąć, osuszyć, ostrym długim nożem zrobić otwór wzdłuż schabu i nawpychać tam suszonych śliwek, dookoła zrobić mniejsze otwory w kształcie kwiatu i napchać w nie żurawiny suszonej. Przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć w nich mięso. Włożyć do woreczka i włożyć do szynkowaru. Zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin. Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar i podgrzać do prawie wrzenia, zmniejszyć ogień tak by tylko pojedyncze pęcherzyki odrywały się od dna i parzyć ok 1,5 godz . Po tym czasie szynkowar wyjąc i wstawić do zimnej wody . a po wystudzeniu wstawić do całkowitego schłodzenia do lodówki. Zdjąć pokrywę, odgarnąć galaretkę i lekko ogrzać szynkowar by mięso dało się wyjąć. Zdjąć folię.
Schabik kwitnący z szynkowara
Etap 1
Schabik kwitnący z szynkowara
Etap 2