zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Słodko kwaś naleśniki na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodko kwasne naleśniki. Bardzo lekkie i "odświeżające" danie.

Słodko kwaś naleśniki na zimno

Składniki:

Słodko kwaś naleśniki na zimno

 

  • Ciasto na naleśniki:

 

  • 250 gram przesianej mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 ml gazowanej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • łyżka cukru pudru
  • 3 jajka

 

 

  • Polewa:
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 50 gram kandyzowanych skórek cytrynowych lub pomarańczowych

 

 

Sposób przygotowania:

Słodko kwaś naleśniki na zimno
Ciasto:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, solą, oraz olejem. Dodajemy na przemian mąkę, mleko, i wodę ciągle miksująć. Kiedy już wyczerpiemy wszystkie składniki a ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej mleka i wody. Z białem ubijamy pianę. Dodajemy do ciasta i miksujemy. Odstawiamy ciasto na ok. 30 minut. Następnie smażymy cienkie placki na naleśniki. Trzeba jednak uważać, aby nie były zbyt przypieczone. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Nadzienie:
Z cytryn ścieramy skórkę, i wyciskamy sok. Do większego garna wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Wkłądamy do niego mniejszy garnek, do któego wbijamy żółka, wlewamy sok z cytryn, trochę startej skórki oraz cukier. Wszystko ubijamy na parze, aż żółtka zbieleją. Ściągamy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy pianę z białek. Do utartych białek dolewamy żelatynę i mieszamy. Łączymy z ubitymi białkami.
Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy już trochę stężeje smarujemy naleśniki. Zawijamy jak zwykłe.

Kandyzowaną skórkę drobno siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną i polewamy gotowe naleśniki.