Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sos koperkowy z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny sosik koperkowy przydatny do polania ziemniaków i mięska.

Sos koperkowy z cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos koperkowy z cebulką

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy z cebulką
Cebulkę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim cebulkę. Zalać 300 ml wody, dodać liść laurowy, ziela angielskie, przyprawy. Zagotować. Dodać posiekany koper. Dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić w 100 ml wywaru. Wlać do sosu. Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać do ziemniaków lub mięsa.
Sos koperkowy z cebulką
Posiekaną cebulkę i czosnek zrumienić na maśle.
Sos koperkowy z cebulką
Zalać wodą, dodać przyprawy, zagotowaćć.
Sos koperkowy z cebulką
Do gotującego się sosu dodać posiekany koper.
Sos koperkowy z cebulką
Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i wywarem.

Tagi:

przyprawy