Strona główna Sos z suszonych grzybów

Sos z suszonych grzybów

Sosy « poprzedni | następny »
vesper - Przepis na: Sos z suszonych grzybów offline

Kuchcik
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Sos z suszonych grzybów
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Sos grzybowy jest świetnym dodatkiem do mięs (wołowina, wieprzowina, drób) oraz ziemniaków.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Sos z suszonych grzybów - SKŁADNIKI:

  • ok. 20 dag suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 18% śmietana do zup i sosów (np. Mlekovita)
  • masło
  • sól, pieprz
  • rozmaryn

Sos z suszonych grzybów - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po namoczeniu stawiamy na gazie i gotujemy je. Obgotowane grzyby odcedzamy i drobno kroimy - wywar grzybny oczywiście zostawiamy - będzie nam potrzebny później. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i następnie dusimy (w razie potrzeby podlewamy wodą), później dodajemy łyżeczkę mąki dla zagęszczenia. Następnie dodajemy posiekane wcześniej grzyby, przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, dolewamy pozostawiony wcześniej grzybowy wywar. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Bon appétit!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos z suszonych grzybów  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos grzybowy - kurkowy Szybki keczup domowy z pomidorów malinowych Konfitura z czerwonej cebuli
Sos pieczarkowy na masełku Sos śmietanowo-serowy z mięsem mielonym Grzyby duszone w śmietanie
Bardzo pikantny sos pomidorowy Sos beszamelowy Domowy pomidorowy ketchup
Domowy ketchup z czosnkiem Sos ze świeżych pomidorów Sos z jogurtu naturalnego

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane