Sos z żeberek

Żeberka, Sosy « poprzedni | następny »
Babciagramolka - Przepis na: Sos z żeberek offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2749
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Sos z żeberek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Robię taki sos z tańszych żeberek na zapas do kluch , kopytek lub mięs .


trudność: łatwe
czas:

Sos z żeberek - SKŁADNIKI:

  • 30 dag żeberek ( końcówek )
  • 3 cebule
  • olej ( używam z pestek winogron )
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 1 Bulionetka pieczeniowa Knorra ( można użyć innej , lub maggi czy przyprawy do zup - byle doprawić )
  • 2 szklanki wody

Sos z żeberek - PRZYGOTOWANIE:

Porąbać na małe kawałki żeberka .Usiekać w drobną kostkę cebulę . Wymieszać przyprawy ( 4 łyżki oleju , pieprz , paprykę i powidła ) . Natrzeć mięso i zostawić na godzinę w lodówce . Rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na rumiano żeberka . Wsypać do mięsa posiekaną cebulę . Smażyć razem pod przykryciem . Zalać wodą .Dorzucić Bulionetkę . Dusić pod przykryciem pilnując by woda nie wyparowała ok. godziny . Wyjąć kawałki żeberek i usunąć z nich kawałki kości i chrząstek . Mięso rozdrobnić i włożyć do sosu .Doprawić do smaku .
Można sos rozdrobnić malakserem lub blenderem , lub lekko zaciągnąć mąką .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos z żeberek (strona 1 z 1)  
pacpaw

pacpaw
offline

2011-09-04 15:11
rozumiem, że skoro ten sos jest robiony na zapas - jakoś go przechowujesz. Zamrażasz go, czy tylko pakujesz w słoiki? Zagotowujesz takie słoiki?
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2011-09-04 16:27
pacpaw napisał(a):

rozumiem, że skoro ten sos jest robiony na zapas - jakoś go przechowujesz. Zamrażasz go, czy tylko pakujesz w słoiki? Zagotowujesz takie słoiki?


Zamrażam . Z tej porcji wychodzi 2x po 2 porcje ( jak dla nas ) . Dziś zjadłyśmy połowę - drugą poławę ostudziłam i zamroziłam . Trzeba wypróbować jaką ilość potrzeba dla nas - ja robię bardzo gesty, ale mniej - ktoś woli luźniejszy ale więcej .
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-09-17 17:37
i jeszcze jedno bardzo mnie ciekawi :o) Te naczynie które widzimy na trzecim i ostatnim zdjęciu (tez z dziurkami po środku) to jest jakaś nakładką na garnek do gotowania na parze czy co?
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2011-09-17 18:01
pacpaw napisał(a):

i jeszcze jedno bardzo mnie ciekawi :o) Te naczynie które widzimy na trzecim i ostatnim zdjęciu (tez z dziurkami po środku) to jest jakaś nakładką na garnek do gotowania na parze czy co?


To jest patelnia Dry Cooker Delimano- wygrałam ją w konkursie - jest fantastyczna . Ma w środku takie wybrzuszenie z dziurkami na wylot . Ciepłóe powietrze dzieki temu unosi sie do góry i dodatkowo ogrzewa potrawę , na pokrywie para sie skrapla i opada . Z tym , że w przeciwieństwie do parowara nie jest to obieg zamknięty - część wilgoci ucieka przez te dziurki . Dusi się w niej doskonale - nawet ciasto można w tym piec . Wrzuć w wyszukiwarkę - Delimano i tam odszukaj patelnie Dry Cooker .
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-09-17 18:15
Babciagramolka napisał(a):

pacpaw napisał(a):

i jeszcze jedno bardzo mnie ciekawi :o) Te naczynie które widzimy na trzecim i ostatnim zdjęciu (tez z dziurkami po środku) to jest jakaś nakładką na garnek do gotowania na parze czy co?


To jest patelnia Dry Cooker Delimano- wygrałam ją w konkursie - jest fantastyczna . Ma w środku takie wybrzuszenie z dziurkami na wylot . Ciepłóe powietrze dzieki temu unosi sie do góry i dodatkowo ogrzewa potrawę , na pokrywie para sie skrapla i opada . Z tym , że w przeciwieństwie do parowara nie jest to obieg zamknięty - część wilgoci ucieka przez te dziurki . Dusi się w niej doskonale - nawet ciasto można w tym piec . Wrzuć w wyszukiwarkę - Delimano i tam odszukaj patelnie Dry Cooker .


Już wygoglowuje informacje na ten temat :o)
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2011-09-17 18:21
kurde teraz tyle tych nowinek na rynku nie wiadomo co wybrać :o) A miejsca w kuchni coraz mniej...
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żeberka
Żeberka duszone w kapuście Mięsne żeberka pieczone w piekarniku Soczyste żeberka w keczupie
Grillowane żeberka z miodem Grillowane żeberka Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym
Żeberka na słodko Klasyczne gotowane żeberka Żeberka z nutą miodu
Soczyste żeberka Żeberka z piekarnika Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane