Steki wołowe

hgg - Przepis na: Steki wołowe offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
Steki wołowe
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 3

Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były


czas:

Steki wołowe - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg polędwicy lub rostbefu
  • oliwa
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • olej
  • sól
  • pieprz

Steki wołowe - PRZYGOTOWANIE:

Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były soczyste i delikatne. Wykroić 6 dużych porcji (każda grubości 2 palców). Lekko zbić, nadać odpowiedni kształt, posolić, posypać pieprzem, posmarowac oliwą i odłożyć w chłodne miejsce na około2  godziny. Przed smażeniem umoczyć każdy kawałek w oliwie i kłaść na gorącą patelnię. Uważać, by nie spalić oliwy i mięsa. Przyrumienić z obu stron, ale tylko raz obracać. Podając położyć na każdy, kawałek swieżego masła, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ze struganym chrzanem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Steki wołowe (strona 1 z 1)  
k.tyczynski

k.tyczynski
offline

2012-06-15 16:06
może nieco spóźnione, ale mięso soli się wyłącznie przed smażeniem, tzn steki i kotlety, bo sól wyciąga wodę(osmoza) i steki są bardziej suche ;p
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
 Rozbef wołowy w sosie chimichurri Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane