Steki wołowe

hgg offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
Steki wołowe
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 3

Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były


czas:

Steki wołowe - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg polędwicy lub rostbefu
  • oliwa
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • olej
  • sól
  • pieprz

Steki wołowe - PRZYGOTOWANIE:

Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były soczyste i delikatne. Wykroić 6 dużych porcji (każda grubości 2 palców). Lekko zbić, nadać odpowiedni kształt, posolić, posypać pieprzem, posmarowac oliwą i odłożyć w chłodne miejsce na około2  godziny. Przed smażeniem umoczyć każdy kawałek w oliwie i kłaść na gorącą patelnię. Uważać, by nie spalić oliwy i mięsa. Przyrumienić z obu stron, ale tylko raz obracać. Podając położyć na każdy, kawałek swieżego masła, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ze struganym chrzanem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Steki wołowe (strona 1 z 1)  
k.tyczynski

k.tyczynski
offline

2012-06-15 16:06
może nieco spóźnione, ale mięso soli się wyłącznie przed smażeniem, tzn steki i kotlety, bo sól wyciąga wodę(osmoza) i steki są bardziej suche ;p
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Wołowe roladki z dynią w sosie pieczarkowym Wołowina z domową harissą "Kiszone" mielone
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane