Steki wołowe

hgg - autor przepisu Steki wołowe offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 679
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Steki wołowe
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 3

Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były


czas:

Steki wołowe - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg polędwicy lub rostbefu
  • oliwa
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • olej
  • sól
  • pieprz

Steki wołowe - PRZYGOTOWANIE:

Mięso na steki musi być z miękkiego kawałka, bez żył i tłuszczu, aby kotlety były soczyste i delikatne. Wykroić 6 dużych porcji (każda grubości 2 palców). Lekko zbić, nadać odpowiedni kształt, posolić, posypać pieprzem, posmarowac oliwą i odłożyć w chłodne miejsce na około2  godziny. Przed smażeniem umoczyć każdy kawałek w oliwie i kłaść na gorącą patelnię. Uważać, by nie spalić oliwy i mięsa. Przyrumienić z obu stron, ale tylko raz obracać. Podając położyć na każdy, kawałek swieżego masła, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ze struganym chrzanem.



Komentarze do Steki wołowe (strona 1 z 1)  
k.tyczynski

k.tyczynski
offline

2012-06-15 16:06
może nieco spóźnione, ale mięso soli się wyłącznie przed smażeniem, tzn steki i kotlety, bo sól wyciąga wodę(osmoza) i steki są bardziej suche ;p
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Polędwica wołowa z warzywnymi frytkami i ogórkiem Wołowina z chutney i serem kozim, z kaszą jaglaną Klops z mięsa wołowego i wieprzowego
Burgery z guacamole i frytkami selerowymi Steki Kansas w pieprzu z masłem ziołowo czosnkowym Zrazy wołowe na obiad
Kafirowy gulasz wołowy Zawijańce wołowe w sosie grzybowym Wołowe z warzywami
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina Kasza gryczana z wołowiną w aromatycznym sosie
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane