Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Strudel jabłkowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam piec ciasta, z ciasta francuskiego

Strudel jabłkowy.

Składniki:

Strudel jabłkowy.

 

  • cukier -1 szkl
  • rum -1 kieliszek
  • rodzynki -5 dag
  • ciasto francuskie mrożone-50 dag
  • jabłka -1 kg
  • smażona skórka pomarańczowa -5 dag
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Strudel jabłkowy.
Rodzynki wsypać do miski, zalać rumem, odstawić na godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do rondla, dodać rodzynki, cukier, skórkę pomarańczową., gotować . Ciasto rozmrozić, rozwałkować. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto na blachę, do połowy ciasta wyłożyć masę jabłkową, przykryć pozostałą częścią ciasta i wlepić brzegi. Wierzch ciasta ponacinać nożem co 2 cm. Piec ok.40 minut w 200 stop. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.