SUPERPRZEPIS

Świąteczny keks

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Świąteczny keks Więcej zdjęć (3)

Keks u mnie to jedno z obowiązkowych ciast na świątecznym stole jest to pyszne i kolorowe ciasto które znika jako pierwsze.

Składniki:

Świąteczny keks

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny keks
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać żółtka na zmianę z mąką pszenną wymieszaną z maką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Kiedy ciasto jest juz gładkie i jednolite dodać do niego bakalie i wymieszać. Długą formę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec w 190st około 60 minut po upieczeniu polać lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i kilku kropli soku z cytryny oraz wody i ozdobić bakaliami.
Świąteczny keks
Do gładkiego ciasta dodać bakalie i wymieszać.
Świąteczny keks
Ciastem napełnić formę do keksa i upiec.