ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Świderki w sosie pomidorowo-krewetkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste danie z makaronem i krewetkami koktajlowymi

Świderki w sosie pomidorowo-krewetkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świderki w sosie pomidorowo-krewetkowym

 

  • 0,5 kg mrożonych krewetek koktajlowych
  • pół paczki świderków pełnoziarnistych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • ok.250 g przecieru pomidorowego z kartonu
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Świderki w sosie pomidorowo-krewetkowym
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, krewetki rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelnię wlać oliwę oraz dodać masło, rozpuścić i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko zrumienić, potem wlać przecier pomidorowy oraz wino, doprawić i dusić na niewielkim ogniu kilka minut, następnie dodać krewetki, całość gotować 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać śmietankę, piwtruszkę oraz makaron, dokładnie wymieszać i podawać. Smacznego :)
Świderki w sosie pomidorowo-krewetkowym
Krewetki najlepiej wcześniej rozmrozić
Świderki w sosie pomidorowo-krewetkowym
W razie potrzeby można zrezygnować z wina w przepisie
Świderki w sosie pomidorowo-krewetkowym
Po dodaniu śmietanki nie należy już zbyt długo gotować dania

Tagi:

krewetki