eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Świderkowe bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Efektowne bułeczki drożdżowe z dodatkiem nutelli, dżemu oraz masy serowej. Warte wypróbowania. Gorąco polecam. :)

Świderkowe bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderkowe bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Świderkowe bułeczki
1. Wbijamy jajko do niewielkiej miski. Wsypujemy cukier i ubijamy mikserem. 2. Podgrzewamy mleko (ma być letnie ale nie zimne). Następnie dodajemy do niego drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. 3. Masło dajemy do garnuszka, grzejemy na małym ogniu i czekamy aż się rozpuści. Następnie studzimy. 4 .Do miski z mlekiem i drożdżami przesiewamy mąkę i wszystko mieszamy. 5. Do masy drożdżowej wlewamy ubite jajko z cukrem. 6. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy aż do połączenia się wszystkich składników. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Nie śpieszmy się. 7. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką. Wstawiamy do ciepłego miejsca aż podrośnie (ok.2h) 8. MASA SEROWA: Ser biały zmieszać z jogurtem, dodać jajko i zmiksować na gładką konsystencje. Następnie dodajemy cukier waniliowy. 9. Po upływie czasu, dzielimy je na części. Wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na owalny placek. Połowę smarujemy nutellą, dżemem oraz serem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz wycinamy paski ok. 2 cm szerokości. 10 .Każdy pasek zwijamy kilka razy. Ze zwiniętego paska formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska wkładamy pod spód bułeczki. Czynność powtarzamy. 11. 12.Na posmarowaną blaszkę, układamy nasze bułeczki. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopni C. przez 15-20 min.
Świderkowe bułeczki
Ciasto uzyskane po połączeniu składników poprzez kolejne czynności.
Świderkowe bułeczki
Każdą część smarujemy nutellą, dżemem i masą serową.
Świderkowe bułeczki
Posmarowaną część oraz zawiniętą zwijamy w oto taki sposób.
Świderkowe bułeczki
Wszystkie bułeczki układamy na wysmarowanej blaszce.