Strona główna Swojska kiełbasa słoikowa

Swojska kiełbasa słoikowa

haniakson - autor przepisu Swojska kiełbasa słoikowa offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 153
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Swojska kiełbasa słoikowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszna kiełbasa z aromatyczną galaretką, niczym ze świniobicia :) Oryginalny przepis od gospodarza!


trudność: łatwe
czas:

Swojska kiełbasa słoikowa - SKŁADNIKI:

  • 1 kg chudego mięsa od szynki
  • 1 kg dość tłustej karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 szklanka wody

Swojska kiełbasa słoikowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy. Szynkę kroimy na drobne kostki, karkówkę mielimy przez maszynkę. Mieszamy oba mięsa, dodajemy szklankę wody. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy mięsnej. wrzucamy przyprawy i sól peklową. Dobrze wyrabiamy. Napełniamy kiełbasą słoiki do 3/4 pojemności (wychodzi ok. 8 słoików po dżemie) dokładnie wycieramy gwinty słoiczków i zakrętki. Pasteryzujemy w pierwszy dzień 40 minut, a nazajutrz jeszcze raz 15 minut.



Komentarze do Swojska kiełbasa słoikowa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2013-03-24 20:26
Uwielbiam takie kiełbachy i też pasteryzuję dwa razy.
Skomentuj
Oceń:
0
MagdaMM

MagdaMM
offline

2013-03-24 20:04
Jak długo można przechowywać takie słoiczki?
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson
offline

2013-03-24 20:23
Jeśli pasteryzujesz raz to można przechowywać około miesiąca w lodówce, jeśli pasteryzujesz dwukrotnie można przechowywa do 6 miesięcy w lodówce. Trzykrotna pasteryzacja mięsa pozwala na przechowywanie do 6 miesięcy poza lodówka, ale w chłodnym miejscu.MagdaMM napisał(a):

Jak długo można przechowywać takie słoiczki?

Skomentuj
Oceń:
0
MagdaMM

MagdaMM
offline

2013-03-24 20:31
haniakson napisał(a):

Jeśli pasteryzujesz raz to można przechowywać około miesiąca w lodówce, jeśli pasteryzujesz dwukrotnie można przechowywa do 6 miesięcy w lodówce. Trzykrotna pasteryzacja mięsa pozwala na przechowywanie do 6 miesięcy poza lodówka, ale w chłodnym miejscu.MagdaMM napisał(a):

Jak długo można przechowywać takie słoiczki?


Dziękuję bardzo, dla mnie to bardzo ważne informacje
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2013-03-25 09:40
Zapisuję sobie ten przepis,bo uwielbiam taką swojską kiełbasę ze słoika z galaretką.Pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson
offline

2013-03-25 21:55
:))) Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :))) msewka napisał(a):

Zapisuję sobie ten przepis,bo uwielbiam taką swojską kiełbasę ze słoika z galaretką.Pychota!

Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Pieczeń na dziko Szynka w marynacie jogurtowej Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej
Schab w marynacie imbirowej Domowy karczek - idealna domowa wędlina Schab z gorczycą i kolendrą
Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym Gulasz wieprzowy z dodatkami Polędwiczka wieprzowa w sosie borowikowym
Rolada schabowa z pieczarkami Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem Schab smażony w klasycznej panierce
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane