Strona główna Swojska kiełbasa słoikowa

Swojska kiełbasa słoikowa

haniakson - autor przepisu Swojska kiełbasa słoikowa offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 153
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Swojska kiełbasa słoikowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszna kiełbasa z aromatyczną galaretką, niczym ze świniobicia :) Oryginalny przepis od gospodarza!


trudność: łatwe
czas:

Swojska kiełbasa słoikowa - SKŁADNIKI:

  • 1 kg chudego mięsa od szynki
  • 1 kg dość tłustej karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 szklanka wody

Swojska kiełbasa słoikowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy. Szynkę kroimy na drobne kostki, karkówkę mielimy przez maszynkę. Mieszamy oba mięsa, dodajemy szklankę wody. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy mięsnej. wrzucamy przyprawy i sól peklową. Dobrze wyrabiamy. Napełniamy kiełbasą słoiki do 3/4 pojemności (wychodzi ok. 8 słoików po dżemie) dokładnie wycieramy gwinty słoiczków i zakrętki. Pasteryzujemy w pierwszy dzień 40 minut, a nazajutrz jeszcze raz 15 minut.



Komentarze do Swojska kiełbasa słoikowa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2013-03-24 20:26
Uwielbiam takie kiełbachy i też pasteryzuję dwa razy.
Skomentuj
Oceń:
0
MagdaMM

MagdaMM
offline

2013-03-24 20:04
Jak długo można przechowywać takie słoiczki?
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson
offline

2013-03-24 20:23
Jeśli pasteryzujesz raz to można przechowywać około miesiąca w lodówce, jeśli pasteryzujesz dwukrotnie można przechowywa do 6 miesięcy w lodówce. Trzykrotna pasteryzacja mięsa pozwala na przechowywanie do 6 miesięcy poza lodówka, ale w chłodnym miejscu.MagdaMM napisał(a):

Jak długo można przechowywać takie słoiczki?

Skomentuj
Oceń:
0
MagdaMM

MagdaMM
offline

2013-03-24 20:31
haniakson napisał(a):

Jeśli pasteryzujesz raz to można przechowywać około miesiąca w lodówce, jeśli pasteryzujesz dwukrotnie można przechowywa do 6 miesięcy w lodówce. Trzykrotna pasteryzacja mięsa pozwala na przechowywanie do 6 miesięcy poza lodówka, ale w chłodnym miejscu.MagdaMM napisał(a):

Jak długo można przechowywać takie słoiczki?


Dziękuję bardzo, dla mnie to bardzo ważne informacje
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2013-03-25 09:40
Zapisuję sobie ten przepis,bo uwielbiam taką swojską kiełbasę ze słoika z galaretką.Pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson
offline

2013-03-25 21:55
:))) Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :))) msewka napisał(a):

Zapisuję sobie ten przepis,bo uwielbiam taką swojską kiełbasę ze słoika z galaretką.Pychota!

Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Zrolowany boczek pieczony Spaghetti z mięsem mielonym Duszona wieprzowinka
Tajskie żeberka z grilla Pasztet wieprzowo grzybowy Polędwiczki w sosie truskawkowym
Polędwiczka wieprzowa na zielono Pulpety w sosie cytrynowym Schabowe roladki z cukinią i rzodkiewką
Szyneczka marynowana Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane