Strona główna Swojska kiełbasa słoikowa

Swojska kiełbasa słoikowa

haniakson

Mistrz Kuchni
Przepisy: 155
zdjęcia: 1 z 5
Swojska kiełbasa słoikowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszna kiełbasa z aromatyczną galaretką, niczym ze świniobicia :) Oryginalny przepis od gospodarza!


trudność: łatwe
czas:

Swojska kiełbasa słoikowa - SKŁADNIKI:

  • 1 kg chudego mięsa od szynki
  • 1 kg dość tłustej karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 szklanka wody

Swojska kiełbasa słoikowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy. Szynkę kroimy na drobne kostki, karkówkę mielimy przez maszynkę. Mieszamy oba mięsa, dodajemy szklankę wody. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy mięsnej. wrzucamy przyprawy i sól peklową. Dobrze wyrabiamy. Napełniamy kiełbasą słoiki do 3/4 pojemności (wychodzi ok. 8 słoików po dżemie) dokładnie wycieramy gwinty słoiczków i zakrętki. Pasteryzujemy w pierwszy dzień 40 minut, a nazajutrz jeszcze raz 15 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Swojska kiełbasa słoikowa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2013-03-24 20:26
Uwielbiam takie kiełbachy i też pasteryzuję dwa razy.
Skomentuj
Oceń:
0
MagdaMM

MagdaMM

2013-03-24 20:04
Jak długo można przechowywać takie słoiczki?
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson

2013-03-24 20:23
Jeśli pasteryzujesz raz to można przechowywać około miesiąca w lodówce, jeśli pasteryzujesz dwukrotnie można przechowywa do 6 miesięcy w lodówce. Trzykrotna pasteryzacja mięsa pozwala na przechowywanie do 6 miesięcy poza lodówka, ale w chłodnym miejscu.MagdaMM napisał(a):

Jak długo można przechowywać takie słoiczki?

Skomentuj
Oceń:
0
MagdaMM

MagdaMM

2013-03-24 20:31
haniakson napisał(a):

Jeśli pasteryzujesz raz to można przechowywać około miesiąca w lodówce, jeśli pasteryzujesz dwukrotnie można przechowywa do 6 miesięcy w lodówce. Trzykrotna pasteryzacja mięsa pozwala na przechowywanie do 6 miesięcy poza lodówka, ale w chłodnym miejscu.MagdaMM napisał(a):

Jak długo można przechowywać takie słoiczki?


Dziękuję bardzo, dla mnie to bardzo ważne informacje
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2013-03-25 09:40
Zapisuję sobie ten przepis,bo uwielbiam taką swojską kiełbasę ze słoika z galaretką.Pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson

2013-03-25 21:55
:))) Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :))) msewka napisał(a):

Zapisuję sobie ten przepis,bo uwielbiam taką swojską kiełbasę ze słoika z galaretką.Pychota!

Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Ragoût miesno-warzywne Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Cygara schabowe w sosie cebulowym
Kotleciki mielone z jajkiem Grillowany boczek w pikantnej marynacie Schabowe plastry na kapuście kiszonej
Polędwiczka w sosie śliwkowym Roladki schabowe nadziewane Aromatyczna szynka
Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym Domowa wędlina z łopatki Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane