anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Szarlotka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Uwielbiamy w domu szarlotkę. Największą sympatią darzy ją moja córka i mąż. Dlatego gości u nas często. A na pewno na każdych urodzinach córki, ona ją po prostu ubóstwia :D

Szarlotka z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka z jabłkami

CIASTO

DODATKOWO

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka z jabłkami
Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać. Następnie dodać cukier oraz margarynę i zagnieść ciasto.

Pod koniec wbić jajka i wyrobić dosyć miękkie ciasto (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Ciasto dzielimy na 2 części.

Jedną wałkujemy na spód blachy. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i włożyć do garnka, dodać cukier, suchą galaretkę i delikatnie podsmażyć, wystudzić i wyłożyć na pierwszą część ciasta.

Posypać cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta i piec w 180 st. Około 45 min. 
Szarlotka z jabłkami
Na sam początek należy zrobić spód pod placek
Szarlotka z jabłkami
Następnie przygotowane jabłka dajemy na spód.
Szarlotka z jabłkami
Przykrywamy kolejną porcją ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy