Sposób przygotowania:
Szarlotka z jabłkami
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 3-4 łyżki wody, rozgotować. Dodać cukier i 15 g cukru waniliowego, wymieszać, ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło dokładnie posiekać. Następnie dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i pozostały cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 23/37 cm. Posypać bułką tartą i wyłożyć mus z jabłek. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 min. Zimną szarlotkę oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.
robaczek
biedroneczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2