Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Szarlotka z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szarlotka z jabłkami to łatwe do zrobienia, tanie i smaczne ciasto.

Szarlotka z jabłkami

Składniki:

Szarlotka z jabłkami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1 gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z jabłkami
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 3-4 łyżki wody, rozgotować. Dodać cukier i 15 g cukru waniliowego, wymieszać, ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło dokładnie posiekać. Następnie dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i pozostały cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 23/37 cm. Posypać bułką tartą i wyłożyć mus z jabłek. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 min. Zimną szarlotkę oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.