Sposób przygotowania:
Szarlotka z jabłkami
Na stolnice wysypać mąkę, cukier, dodać żółtka, margarynę, proszek, śmietanę i wszystko siekać nożem i zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na 2 części i włożyć na 30 min do lodówki, a w tym czasie przygotować farsz. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cynamon i wymieszać, a następnie usunąć nadmiar soku, który powstanie. Jedną część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowanej jabłka. Następnie rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć ja na jabłka, dociskająć boki, aby nie było żadnych szczelin. Całe ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w 180st przez około 1h. Gotowe ciasto wyjąć z brytfanki i gdy troszkę przestygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!