Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Szarlotka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna szarlotka z jabłkami

Szarlotka z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 4 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 3/4 margaryny
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z jabłkami
Na stolnice wysypać mąkę, cukier, dodać żółtka, margarynę, proszek, śmietanę i wszystko siekać nożem i zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na 2 części i włożyć na 30 min do lodówki, a w tym czasie przygotować farsz. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cynamon i wymieszać, a następnie usunąć nadmiar soku, który powstanie. Jedną część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowanej jabłka. Następnie rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć ja na jabłka, dociskająć boki, aby nie było żadnych szczelin. Całe ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w 180st przez około 1h. Gotowe ciasto wyjąć z brytfanki i gdy troszkę przestygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Szarlotka z jabłkami
Szarlotka z jabłkami
Szarlotka z jabłkami
Szarlotka z jabłkami