kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Szary sos I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniały sos do ryby-karpia,lina czy leszcza

Szary sos I

Składniki:

Szary sos I

 

  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1/2 szklanki (125ml) wywaru z ryby
  • 5 dkg piernika
  • 5 dkg migdałów
  • 3 dkg rodzynek
  • 1,5 łyżki masła
  • miód
  • sól
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina wytrawnego

Sposób przygotowania:

Szary sos I
Migdały mielimy,rodzynki namaczamy.Piernik moczymy w piwie a gdy namoknie dodajemy migdały oraz wywar z ryby.Rozpuszczamy masło i wlewamy do niego piwo z piernikiem i resztą.Zagotowujemy cały czas mieszając.Wsypujemy rodzynki.Doprawiamy do smaku solą,miodem,winem i sokiem z cytryny.Podajemy zawsze gorący.Smacznego!!!