Ania Kaczorek

Ania Kaczorek

Kucharz
[Przepisów: 20]

Szaszłyki z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na niskokaloryczne, grillowane danie. Mięso indyka zawiera bardzo mało tłuszczu.

Szaszłyki z indyka

Składniki:

Szaszłyki z indyka

 

  • piersi z indyka bez skóry – 1 kg
  • papryka żółta - 250 g
  • papryka czerwona - 250 g
  • pomidory koktajlowe – 16 sztuk
  • pieprz, papryka słodka w proszku

 

  • Marynata
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z indyka
Porcja dla 6 osób



Na jedną porcję:

- Energia: 195 kcal

- Tłuszcze ogółem: 6 g

- Cholesterol: 74 mg



Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce i zmieszaj z oliwą. Mięso pokrój w kostkę, zmieszaj z marynatą i wstaw do lodówki na noc. Papryki oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Mięso, papryki i pomidory koktajlowe nabijaj naprzemiennie na szpadki. Szaszłyki przypraw pieprzem i papryką w proszku. Szaszłyki możesz upiec na grillu (na aluminiowej tacce) lub w piekarniku. Podczas pieczenia, obracaj.