agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Szybkie kluski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski śląskie z cebulką i białym serem

Szybkie kluski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybkie kluski

 

Sposób przygotowania:

Szybkie kluski
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, obrać i ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Do rozdrobnionych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieść na jednolitą i gładką masę o delikatnej konsystencji.W dalszej kolejności ciasto podzielić na części i uformować z nich wałeczki a następnie wałeczki kroić na małe kawałki. W każdym kawałku można robić wgłębienie lub zostawić w bez otworów. . Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować aż wypłyną na wierzch a następnie gotować około 5 minut. Cebulę obrać i posiekać w kostkę w lekko rumienić na patelni z dodatkiem tłuszczu. Posypać twarogiem.
Szybkie kluski
Tak wyglądają jeszcze przeg ugotowaniem
Szybkie kluski
A tu jeszcze kilka klusek sinych z kluseczkami śląskiemi
Szybkie kluski
Pyszne kluseczki idealne na obiad jako dodatek