dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Szynka szpikowana czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bezpośrednio po upieczeniu świetna na obiad, a później na zimno do kolacji lub na kanapki, pycha.

Szynka szpikowana czosnkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka szpikowana czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Szynka szpikowana czosnkiem
Szynkę po umyciu i osuszeniu nacieram solą i pieprzem. Ząbki czosnku kroję wzdłuż na słupki. Długim nożem nakłuwam mięso i wciskam w otwory (na różne głębokości) czosnek. Następnie dokładnie nacieram mięso majerankiem. Zawijam w folię i odstawiam na kilka godzin (na noc) do lodówki. Po leżakowaniu szynkę obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładam do naczynia żaroodpornego, skraplam sokiem z cytryny, podlewam kilkoma łyżkami gorącej wody i do pieca na 1,5 godz. w 200 stopniach. Po tym czasie odkrywam i jeszcze 10 min. dla zrumienienia "skórki".
Szynka szpikowana czosnkiem
Mięso należy nakłuć w kilku miejscach i wcisnąć w utworzone tunele czosnek.
Szynka szpikowana czosnkiem
Szynkę należy dokładnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Szynka szpikowana czosnkiem
Po upieczeniu gorąca pieczeń jest świetna na obiad (podana z sosem, np. chrzanowym)

Tagi:

szynka