Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Szynka w galarecie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

Szynka w galarecie

Składniki:

Szynka w galarecie

 

  • 4 plasterki szynki konserwowej
  • 4 łyżki tradycyjnej domowej roboty sałatki jarzynowej
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • 2 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Szynka w galarecie
Żelatynę zalać zimnym bulionem,gdy napęcznieje,zagotować i wystudzić.Na każdym plasterku szynki rozsmarować łyżkę sałatki jarzynowej,zwinąć w roladkę.Na dno szklanego naczynia wylać trochę bulionu z żelatyną,wstawić do lodówki,gdy stężeje ułożyć na niej roladki z szynki,zalać resztą bulionu,zostawić do zastygnięcia galarety w lodówce.