Sposób przygotowania:
Tarta cytrynowa
Utrzeć masło, dodać przesiany cukier i żółtka, zagnieść na jednolitą masę. Wsypywać przesianą mąkę wygniatać, aż uzyska się gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 20 min. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na niezbyt cienki okrągły placek i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wstawić do piekarnika na 15 mm, wyjąć i przestudzić. Cytryny umyć, zetrzeć na tarce skórkę, a owoce przepołowić i wycisnąć z nich sok. Do misy wlać sok, dodać skórkę, jaja, cukier śmietanę, dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, przelać ją do tortownicy z ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 mm, po czym wyjąć i przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 100 g - 255 kcal.
darek112