Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Tarta cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Utrzeć masło, dodać przesiany cukier i żółtka, zagnieść na jednolitą masę.

Tarta cytrynowa

Składniki:

Tarta cytrynowa

 

  • Ciasto:

 

  • szklanka mąki (najlepiej krupczatki)

 

 

  • pół szklanki cukru pudru

 

  • 3 żółtkaMasa:

 

  • 6 średnich cytryn lub 4 duże

 

  • 8 jaj

 

  • półtorej szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa
Utrzeć masło, dodać przesiany cukier i żółtka, zagnieść na jednolitą masę. Wsypywać przesianą mąkę wygniatać, aż uzyska się gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 20 min. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na niezbyt cienki okrągły placek i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wstawić do piekarnika na 15 mm, wyjąć i przestudzić. Cytryny umyć, zetrzeć na tarce skórkę, a owoce przepołowić i wycisnąć z nich sok. Do misy wlać sok, dodać skórkę, jaja, cukier śmietanę, dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, przelać ją do tortownicy z ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 mm, po czym wyjąć i przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 100 g - 255 kcal.