jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta kokosowa-„Malibu”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Polecam wielbicielom kokosu i słodkości. To szybkie w wykonaniu i pyszne połączenie smaku masy kokosowej i ciasta kruchego.

Tarta kokosowa-„Malibu”

Składniki:

Tarta kokosowa-„Malibu”

 

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm

 

  • Ciasto:
  • 220 g mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • Kieliszek wódki,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • 100g kokosu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 kieliszek rumu,
  • 110 g cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 1-2 banany

 

Sposób przygotowania:

Tarta kokosowa-„Malibu”
CIASTO:Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (180°C). Około 10 minut przed końcem pieczenia na ciasto kruche wylewamy masę kokosową. Na masie układamy pokrojonego w plastry banana. Całość pieczemy do zrumienienia. MASA: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dokładamy do nich kokos wymieszany z mąką. Mleko zagotowujemy. Dokładamy do masy kokosowej i razem ogrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Dokładamy alkohol. Masę wylewamy na podpieczone ciasto kruche. Układamy na niej pokrojone banany. Pieczemy.