Sposób przygotowania:
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
CIASTO: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasto. Nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki. Piec w temperaturze 190*C przez 20 min.
RABARBAR: z wody i cukru zrobić syrop. Gotować do momentu, kiedy zacznie lekko brązowieć. Wtedy dodać pokrojony rabarbar. Obtaczając go w karmelu. Smażyć, aż większość soku z rabarbaru odparuje. Pod koniec dodać cynamon. Wyłożyć na podpieczoną tartę.
BEZA: białka ubić na sztywno. Ustawiając na najwyższych obrotach mikser dodawać partiami cukier. Ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać wiórka kokosowe i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać. Nie musi być dokładnie, bo z każdym ruchem beza będzie opadać.
Wyłożyć na rabarbar. Użyłam rękawa cukierniczego.
Piec w 160*C przez 30 min. Smacznego!
RABARBAR: z wody i cukru zrobić syrop. Gotować do momentu, kiedy zacznie lekko brązowieć. Wtedy dodać pokrojony rabarbar. Obtaczając go w karmelu. Smażyć, aż większość soku z rabarbaru odparuje. Pod koniec dodać cynamon. Wyłożyć na podpieczoną tartę.
BEZA: białka ubić na sztywno. Ustawiając na najwyższych obrotach mikser dodawać partiami cukier. Ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać wiórka kokosowe i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać. Nie musi być dokładnie, bo z każdym ruchem beza będzie opadać.
Wyłożyć na rabarbar. Użyłam rękawa cukierniczego.
Piec w 160*C przez 30 min. Smacznego!