weronika20

weronika20

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Tarta z kremem truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna tarta z kremem truskawkowym!!!

Tarta z kremem truskawkowym

Składniki:

Tarta z kremem truskawkowym

 

  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • pół kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • pół szkl. śmietanki
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 50 dag mielonego twarożku
  • 80 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • bezy i listki mięty do dekoracji
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem truskawkowym
1. Mąkę przesiej. Dodaj cukier oraz masło. Wbij jajko i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny .Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek przenieś na wałku do posmarowanej tłuszczem formy do tarty. Dociśnij do dna i brzegów. Spód tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz 15-20 minut w temp. 200 st. 2. Twarożek utrzyj z sokiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym. Żelatynę namocz, rozpuść. Śmietankę ubij, wymieszaj z żelatyną i twarożkiem. 3. Wystudzony spód tarty odwróć do góry dnem, grubo posmaruj kremem. Obłóż pokrojonymi na połówki truskawkami. 4. Galaretkę rozpuść w 1 szkl. wrzątku, a kiedy zacznie tężeć, posmaruj nią rozłożone na wierzchu ciasta owoce. 5. Tartę schładzaj godzinę. Przed podaniem ciasto udekoruj bezami i miętą.