marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tatar ze śledzi i awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przystawki lub przekąski ze śledzi lub łososia są częściej podawane niż pozostałe ryby wędzone czy z zalewy. Najlepiej do nich pasuje ogórek kiszony lub awokado.

Tatar ze śledzi i awokado

Składniki:

Tatar ze śledzi i awokado

 

  • 4-6 średnich filetów śledziowych,
  • 1-2 średnie awokado,
  • 1 duży pomidor,
  • 4 korniszony,
  • 2 cebule czerwone sałatkowe,
  • oregano,
  • sok z cytryny bez pestek,
  • 4-6 łyżeczek jogurtu greckiego,
  • olej lniany,
  • kilkanaście kulek pieprzu marynowanego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Tatar ze śledzi i awokado
Filety śledziowe wyjąć z zalewy octowej lub z oleju i namoczyć na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień pokroić śledziowe filety w kostkę, owoce awokado, obraną cebulkę i pomidora opłukać. Awokado przekroić i wyjąć z nich pestki, obrać ze skórki i posiekać wraz z jarzynami, a w tym korniszonami wyjętymi i odsączonymi. Skropić tatar sokiem z cytryny świeżej, odrzucając pestki, olejem lnianym, dodać parę łyżeczek jogurtu greckiego, oraz doprawić oregano, solą i cukrem w małych ilościach, bo śledzie lub ogórki mogą być nieco słone. Wymieszać i podawać z pieczywem białym.