k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Torcik orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jeden z moich ulubionych przepisów. Prosty i szybki. Mamy dowolność jeżeli chodzi o rum oraz orzechy.

Torcik orzechowy

Składniki:

Torcik orzechowy

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik orzechowy
8 żółtek ucieramy z 250g cukru, aż masa będzie jasna, wręcz biała, dodajemy zmielone orzechy, skórkę z połowy cytryny, łyżkę rumu i bułkę tartą. Mieszamy starannie i łączymy ostrożnie z ubitymi na sztywno białkami. Masę rozkładamy na 2 równej wielkości tortownice i pieczemy ok 20 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy na jakimś sicie lub na desce wyłożonej ściereczką.

Czas na krem: Ucieramy cukier z masłem, następnie dodajemy startą czekoladę, posiekane orzechy i całe jajko.

Kremem przekładamy nasze ciasto, smarujemy boki i wierzch. Można posypać dodatkowo posiekanymi orzechami.

SMACZNEGO ;)