kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Torcik orzechowy bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis bardzo mi się spodobał bo jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Przepis z książki „Pyszne 25” A. Starmach.

Torcik orzechowy bez pieczenia

Składniki:

Torcik orzechowy bez pieczenia

 

  • 500g maślanych herbatników
  • 350g masła
  • 300g cukru pudru
  • 200g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 3 okrągłe wafle o średnicy tortownicy
  • 5 łyżek naturalnego kakao
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • połówki orzechów do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Torcik orzechowy bez pieczenia
Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy herbatniki oraz 2 łyżki śmietanki. Na początku mieszamy łyżką a następnie ręką. Masę dzieli my na 3 równe części. Kakao mieszamy z pozostałą śmietanką i dodajemy do jednej z mas. Dokładnie łączymy. Do drugiej z mas dodajemy zmielone orzechy włoskie. Do trzeciej nic nie dodajemy. Wafle wycinamy tak aby ich średnica była taka sama jak średnica tortownicy. Na dno wykładamy jeden z wafli a na niego masę bez dodatków. Następnie kładziemy drugi wafel i na niego masę kakaową oraz ostatni wafel i masę orzechową. Każdą z mas należy wygładzić i dobrze docisnąć. Wierzch ciasta ozdabiamy połówkami orzechów. Torcik przechowywać w lodówce.