Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Torcik rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Maj to miesiąc gdzie na wszystkich straganach a nawet super i hiper marketach króluje jeden Król. Rabarbar. Specjalnie aby go uhonorować przedstawiam kruchy, aromatyczny, pełen smaku i aromatu torcik dla amatorów rabarbaru

Torcik rabarbarowy

Składniki:

Torcik rabarbarowy

 

  • Nadzienie:
  • 800 g rabarbaru
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 1/4 szklanki cukru
  • Ciasto:
  • 150 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta ilość cukru można zwiększyć do 3/4 szklanki )
  • 1 jajko
  • szczypta soli,
  • szklanka mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Torcik rabarbarowy
Nadzienie: Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki zasypujemy cukrem, wanilią. Tak przygotowany odkładamy przynajmniej na godzinę, ale najlepiej zostawić go na całą noc. Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy w misce ( kruche ciasto najlepiej wyrabiać ręką). Kiedy wszystkie się połączą rozwałkowujemy je i przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą ( można wyłożyć spód tortownicy papierem do pieczenia). Ciasto staramy się przeciągnąć na ściany tortownicy aby utworzyły brzeg. Na ciasto wykładamy odsączony rabarbar który posypujemy kruszonką (100 g stopionego, przestudzonego masła, 100 g mąki, 50 g cukru- składniki rozcieramy palcami - powstanie coś na kształt grudek piachu ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st (termoobieg) około 50 minut.