Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort dekorować wg. własnej fantazji i wstawić do lodówki.

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • biszkopt:
  • 7 jaj
  • 20 dag maki tortowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 50 ml spirytusu
  • polewa:
  • szklanka wody
  • 15 dag cukru
  • łyżka rumu
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Jajka ubić z cukrem na parze, aż masa uzyska konsystencję gęstej śmietany, zdjąć z ognia i ostudzić. Do masy jajecznej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wymieszać delikatnie i wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika i upiec biszkopt. Jaja przeznaczone na krem ubić na parze z cukrem do białości. Masło utrzeć w makutrze i dodawać ostudzoną masę jajeczną po jednej łyżce, dalej ucierać. Na końcu wsypać kakao i wlać spirytus dalej ucierać. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy części i nasączyć pączem przygotowanym z wody, rumu i soku z cytryny, przekładać kremem. Wierzch tortu też posmarować kremem.