Tort książka
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

Torty « poprzedni | następny »
misia14 - Przepis na: Tort książka offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 285
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort książka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Dekoracyjny i wyśmienity tort na wyjątkowe okazje i uroczystości


trudność: trudne
czas:

Tort książka - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT
  • 10 jajek
  • 10 kopiastych łyżek cukru
  • 10 kopiastych łyżek mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM
  • 3 kostki masła (750g)
  • 5 jajek
  • 7 ½ łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Spirytus
  • Ponadto
  • Wódka do skropienia biszkoptu lub woda z cukrem
  • Różyczki, listki do dekoracji lub inne elementy dekoracji

Tort książka - PRZYGOTOWANIE:

Upiec dwa biszkopty każdy z 5 jaj na prostokątnej blaszce np. o wymiarach 25cm x 40cm. Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor.


 


Z jednego biszkoptu z każdego krótszego brzegu odkrawamy po 1,5 cm ciasta (to będą podpórki aby wyprofilować lekko okrągłą stronę).


Drugi biszkopt przekroić na pół (dzielimy dłuższy bok) aby zrobić dwie strony.


Teraz na większym biszkopcie z dłuższego boku lekko zaznaczamy środek, odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka, następnie kładziemy połowy biszkoptu profilując strony….to co opisałam dobrze jest najpierw wykonać bez kremu, później będzie łatwiej poskładać to kremem.


 


Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku. Zostawić trochę kremu jasnego do dekoracji, do reszty dodać kakao rozpuszczone w wódce.


 


Przystępujemy do robienia księgi. Biszkopty skrapiamy wódką lub wodą z cukrem. Największy biszkopt smarujemy ciemnym kremem i zaznaczamy z dłuższego boku środek, odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka, pokrywamy tę część biszkoptu ciemnym kremem i robimy pagórki (wewnątrz pagórka jest biszkopt odkrojony), następnie kładziemy połowy biszkoptu profilując strony. Wierzch stron smarujemy ciemnym kremem i boki też smarujemy kremem. Dowolnie ozdabiamy strony księgi różyczkami z jasnego kremu i listkami.


SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort książka (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-10-26 11:31
Wspaniałe torty pieczesz Misiu14!
Skomentuj
Oceń:
0
Gosiawien

Gosiawien
offline

2010-10-26 12:30
Zazdroszcze 5 :)
Skomentuj
Oceń:
0
Anastazja324

Anastazja324
offline

2010-10-26 16:42
niesamowity!
Skomentuj
Oceń:
0
gabiszon

gabiszon
offline

2011-03-22 01:45
bardzo ciekawa kompozycja :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Torcik z jeżynami, mascarpone i bitą śmietaną  Czekoladowy torcik z bobu z sezamem Tort snickers z kokosem
Tort karmelowy z musem waniliowym Tort z musem czekoladowym i wiśniami Torcik cappuccino
Jogurtowy torcik Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy Tort śmietanowy z porzeczkami
Red Velvet Cake Tort piłka nożna Tort z karmelem, owocami i orzechami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane