Tort książka
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

Torty « poprzedni | następny »
misia14 - autor przepisu Tort książka offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 278
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort książka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Dekoracyjny i wyśmienity tort na wyjątkowe okazje i uroczystości


trudność: trudne
czas:

Tort książka - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT
  • 10 jajek
  • 10 kopiastych łyżek cukru
  • 10 kopiastych łyżek mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM
  • 3 kostki masła (750g)
  • 5 jajek
  • 7 ½ łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Spirytus
  • Ponadto
  • Wódka do skropienia biszkoptu lub woda z cukrem
  • Różyczki, listki do dekoracji lub inne elementy dekoracji

Tort książka - PRZYGOTOWANIE:

Upiec dwa biszkopty każdy z 5 jaj na prostokątnej blaszce np. o wymiarach 25cm x 40cm. Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor.


 


Z jednego biszkoptu z każdego krótszego brzegu odkrawamy po 1,5 cm ciasta (to będą podpórki aby wyprofilować lekko okrągłą stronę).


Drugi biszkopt przekroić na pół (dzielimy dłuższy bok) aby zrobić dwie strony.


Teraz na większym biszkopcie z dłuższego boku lekko zaznaczamy środek, odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka, następnie kładziemy połowy biszkoptu profilując strony….to co opisałam dobrze jest najpierw wykonać bez kremu, później będzie łatwiej poskładać to kremem.


 


Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku. Zostawić trochę kremu jasnego do dekoracji, do reszty dodać kakao rozpuszczone w wódce.


 


Przystępujemy do robienia księgi. Biszkopty skrapiamy wódką lub wodą z cukrem. Największy biszkopt smarujemy ciemnym kremem i zaznaczamy z dłuższego boku środek, odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka, pokrywamy tę część biszkoptu ciemnym kremem i robimy pagórki (wewnątrz pagórka jest biszkopt odkrojony), następnie kładziemy połowy biszkoptu profilując strony. Wierzch stron smarujemy ciemnym kremem i boki też smarujemy kremem. Dowolnie ozdabiamy strony księgi różyczkami z jasnego kremu i listkami.


SMACZNEGO!



Komentarze do Tort książka (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-10-26 11:31
Wspaniałe torty pieczesz Misiu14!
Skomentuj
Oceń:
0
Gosiawien

Gosiawien
offline

2010-10-26 12:30
Zazdroszcze 5 :)
Skomentuj
Oceń:
0
Anastazja324

Anastazja324
offline

2010-10-26 16:42
niesamowity!
Skomentuj
Oceń:
0
gabiszon

gabiszon
offline

2011-03-22 01:45
bardzo ciekawa kompozycja :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort urodzinowy Mariel Tort na chrzest Marchewkowo-anansowy tort z migdałami i kokosem
Tort Dusty "Samoloty" Torcik śmietanowo-kajmakowy na Wielkanoc Biszkoptowy torcik z bananami
Tort czekoladowo - rodzynkowy Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą Tort budyniowy z truskawkami
Helikopter dla Błażejka Tort "Dwa Serca" Tort naleśnikowy na zimno
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane