Tort książka
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

Torty « poprzedni | następny »
misia14 - Przepis na: Tort książka offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 285
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort książka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Dekoracyjny i wyśmienity tort na wyjątkowe okazje i uroczystości


trudność: trudne
czas:

Tort książka - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT
  • 10 jajek
  • 10 kopiastych łyżek cukru
  • 10 kopiastych łyżek mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM
  • 3 kostki masła (750g)
  • 5 jajek
  • 7 ½ łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Spirytus
  • Ponadto
  • Wódka do skropienia biszkoptu lub woda z cukrem
  • Różyczki, listki do dekoracji lub inne elementy dekoracji

Tort książka - PRZYGOTOWANIE:

Upiec dwa biszkopty każdy z 5 jaj na prostokątnej blaszce np. o wymiarach 25cm x 40cm. Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor.


 


Z jednego biszkoptu z każdego krótszego brzegu odkrawamy po 1,5 cm ciasta (to będą podpórki aby wyprofilować lekko okrągłą stronę).


Drugi biszkopt przekroić na pół (dzielimy dłuższy bok) aby zrobić dwie strony.


Teraz na większym biszkopcie z dłuższego boku lekko zaznaczamy środek, odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka, następnie kładziemy połowy biszkoptu profilując strony….to co opisałam dobrze jest najpierw wykonać bez kremu, później będzie łatwiej poskładać to kremem.


 


Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku. Zostawić trochę kremu jasnego do dekoracji, do reszty dodać kakao rozpuszczone w wódce.


 


Przystępujemy do robienia księgi. Biszkopty skrapiamy wódką lub wodą z cukrem. Największy biszkopt smarujemy ciemnym kremem i zaznaczamy z dłuższego boku środek, odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka, pokrywamy tę część biszkoptu ciemnym kremem i robimy pagórki (wewnątrz pagórka jest biszkopt odkrojony), następnie kładziemy połowy biszkoptu profilując strony. Wierzch stron smarujemy ciemnym kremem i boki też smarujemy kremem. Dowolnie ozdabiamy strony księgi różyczkami z jasnego kremu i listkami.


SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort książka (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-10-26 11:31
Wspaniałe torty pieczesz Misiu14!
Skomentuj
Oceń:
0
Gosiawien

Gosiawien
offline

2010-10-26 12:30
Zazdroszcze 5 :)
Skomentuj
Oceń:
0
Anastazja324

Anastazja324
offline

2010-10-26 16:42
niesamowity!
Skomentuj
Oceń:
0
gabiszon

gabiszon
offline

2011-03-22 01:45
bardzo ciekawa kompozycja :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Tort tęczowy (nie tylko dla dzieci) Torcik makowy z bezami Waflowo-biszkoptowy torcik
Tort makowo-orzechowy Tort myszka miki  Tort leśny z bitą śmietaną
Malinowy tort dla sześciolatka Tort kawowy z masą mascarpone Letni torcik brzoskwiniowy
Blyskawiczny tort śmietanowiec Tort jagodowy z koszyczkiem  Torcik z brzoskwiniami  i galaretką

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane