jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort piaskowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tort doskonały na większe uroczystości

Tort piaskowy

Składniki:

Tort piaskowy

 

  • 8 jajek
  • 35 dag cukru pudru
  • 20 dag margaryny- najlepsza palma
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • MASA KAWOWA:
  • 15 dag margaryny- najlepsza palma
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 filiżanki ubitych jajek- zostało z tortu
  • 1 łyżeczka wódki

Sposób przygotowania:

Tort piaskowy
Do miski wbić 8 jajek i wstawić do duzego garnka z wrzącą wodą, tak, by nie dotykałą wody. Dodać 35 dag cukru pudru i ubijać trzepaczką na pianę około 20 minut. Z gęstej i puszystej masy odlać 2 filiżanki ubitych jajek- będzie do masy kawowej, a do reszty dodać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz 25 dag mąki ziemniaczanej.
Wymieszać i wlać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 minut.
MASA KAWOWA:
Margarynę utrzeć z cukrem dodać kawę oraz 2 filiżanki ubitych jajek, na koniec dolać do masy wódkę. Dobrze wymieszać i rozsmarować na torcie.
Po ostudzeniu tortu przekroić go na 3 części. Jedną warstwę posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, drugą część oraz wierzch i boki posmarować masą kawową.