madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Tort urodzinowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten tort był moim pierwszym upieczonym tortem na urodziny męża.

Tort urodzinowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort urodzinowy.

 

  • 1 biszkopt jasny,
  • 1 biszkopt kakaowy,
  • 200 g dżemu śliwkowego,
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 4 kostki masła (tłuszcz co najmniej 82%)
  • 7 jajek,
  • 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy.
Według własnego sprawdzonego przepisu pieczemy biszkopt jasny oraz biszkopt kakaowy. Następnie po upieczeniu oba biszkopty przekrawamy na pół. Przygotowujemy masę: jajka ucieramy wraz z cukrem na parze co najmniej 10 minut. Następnie utarte jajka z cukrem odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy przestudzoną masę jajeczną i chwilę całość miksujemy. Każdy krążek biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym po rozrobieniu soku z brzoskwiń z wodą. Przełożenie tortu: na pierwszy krążek biszkoptu wykładamy 3 łyżki masy, na to dajemy dżem śliwkowy. Przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptu i wykładamy samą masę. Następnie na to kładziemy kolejny biszkopt, wykładamy masę, a na masie układamy pokrojone w cząstki brzoskwinie z puszki (wcześniej osączone). Całość przykrywamy kolejnym biszkoptem. Boki oraz wierzch tortu smarujemy pozostałą masą, obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy wg uznania. Pamiętajmy, aby układać biszkopty na przemian-raz ciemny, raz jasny.
Tort urodzinowy.
Warstwa z masą oraz pokrojonymi brzoskwiniami.
Tort urodzinowy.
Wierzch i boki tortu posmarowane kremem.
Tort urodzinowy.
Gotowy tort z dekoracją z kwiatów oraz świeczek.
Tort urodzinowy.
Kawałek tortu, gdzie widać dokładnie ułożenie mas.