Strona główna Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

Desery, Torty « poprzedni | następny »
ellanar

Mistrz Kuchni
Przepisy: 97
zdjęcia: 1 z 2
Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Prosty do zrobienia tort, efektowny, na każdą okazję i zawsze znika momentalnie, mało kto kończy na 1 kawałku.


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję - SKŁADNIKI:

  • Masa z bitej śmietany:
  • litr śmietany 36 %
  • 4 śmietanfixy
  • ew. łyżeczka cukru pudru
  • Dowolne owoce- świeże lub z puszki (mrożone się nie nadają)
  • Ja preferuję maliny, brzoskwinie z puszki, mandarynki, truskawki, wiśnie z kompotu wydrylowane
  • Poncz:
  • wersja dla dorosłych:
  • szklanka wody (zamiennie sok z owoców z puszki)
  • 50 ml aromatycznego alkoholu: rum albo Malibu
  • wersja dla dzieci zamiast alkoholu sok z cytryny
  • Ubranie: co podpowie fantazja, na bitej nie sprawdzają się modne teraz opłatki cukiernicze z obrazkami bo namaczają się i kolor się zmienia (chyba że położymy go i od razu degustacja) i nie najlepszym pomysłem jest masa cukrowa bo się rozpływa.
  • Na zdjęciu jest tort robiony przeze mnie na roczek córci ozdobiony posypką waflową kolorową i gotowymi cukrowymi figurkami. Ten był pieczony w prostokątnej blaszce (dół) i w jednorazowej w kształcie serca. Poszły na to składniki x2.
  • I na drugim zdjęciu tort robiony dla syna ozdobiony owocami

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy mąki do masy żółtkowej, miksując na małych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją po łyżce i już łyżką mieszamy delikatnie żeby piana nie opadła. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach, we wcześniej nagrzanym piekarniku, ok. 40 minut (trzeba sprawdzić po ok. pół godzinie jak wygląda bo jednak każdy piekarnik piecze inaczej) Po wystudzeniu przecinamy na 3 krążki. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietanfixami, ew. dosłodzić jak uznacie że jest mdła. Kładziemy pierwszy krążek na talerzu, paterze, nasączamy 1/3 ponczu, porządnie, na to dajemy bitą śmietaną, owoce pokrojone na kawałki (malin nie kroimy), na to drugi krążek i znów to samo robimy, na to 3 krążek, jego też nasączyć i nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy tort wg. uznania, boki też smarujemy bitą śmietaną. Potem wstawiamy do lodówki na min. godzinę przed degustacją. Ot i cała filozofia a jaki efekt:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2013-02-09 11:05
Mam pytanie. Po co dodawać do śmietany 36% śmietan fix ? Do 30% to rozumiem, ale do 36% ? Nie ma takiej potrzeby, bo śmietana ubije się idealnie.
Skomentuj
Oceń:
0
ellanar

ellanar

2013-02-09 21:37
zewa napisał(a):

Mam pytanie. Po co dodawać do śmietany 36% śmietan fix ? Do 30% to rozumiem, ale do 36% ? Nie ma takiej potrzeby, bo śmietana ubije się idealnie.

Wiesz co może i tak ale ja jakoś z przyzwyczajenia zawsze dodaję i mam pewność, że będzie bardzo sztywna ta śmietana i będzie się ładnie trzymała, nie rozpływała nawet jak będzie stała w temp. pokojowej dość długo
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Deser czekoladowo śmietankowo jagodowy Arroz con leche z sosem truskawkowym Miętowo- limonkowe mini serniczki
Mus czekoladowo kasztanowy Serniczki w galaretce Deser z mango mascarpone i prażonymi migdałami
 Kasza jaglana z mascarpone i jagodami Naleśniki z serkiem podane z dżemem i migdałami Czekoladowe founde z owocami
Deser lodowy z owocami Niby serniczki dla alergików  Herbaciana panna cotta z sosem jagodowym

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane