Strona główna Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

Desery, Torty « poprzedni | następny »
ellanar

Mistrz Kuchni
Przepisy: 97
zdjęcia: 1 z 2
Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Prosty do zrobienia tort, efektowny, na każdą okazję i zawsze znika momentalnie, mało kto kończy na 1 kawałku.


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję - SKŁADNIKI:

  • Masa z bitej śmietany:
  • litr śmietany 36 %
  • 4 śmietanfixy
  • ew. łyżeczka cukru pudru
  • Dowolne owoce- świeże lub z puszki (mrożone się nie nadają)
  • Ja preferuję maliny, brzoskwinie z puszki, mandarynki, truskawki, wiśnie z kompotu wydrylowane
  • Poncz:
  • wersja dla dorosłych:
  • szklanka wody (zamiennie sok z owoców z puszki)
  • 50 ml aromatycznego alkoholu: rum albo Malibu
  • wersja dla dzieci zamiast alkoholu sok z cytryny
  • Ubranie: co podpowie fantazja, na bitej nie sprawdzają się modne teraz opłatki cukiernicze z obrazkami bo namaczają się i kolor się zmienia (chyba że położymy go i od razu degustacja) i nie najlepszym pomysłem jest masa cukrowa bo się rozpływa.
  • Na zdjęciu jest tort robiony przeze mnie na roczek córci ozdobiony posypką waflową kolorową i gotowymi cukrowymi figurkami. Ten był pieczony w prostokątnej blaszce (dół) i w jednorazowej w kształcie serca. Poszły na to składniki x2.
  • I na drugim zdjęciu tort robiony dla syna ozdobiony owocami

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy mąki do masy żółtkowej, miksując na małych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją po łyżce i już łyżką mieszamy delikatnie żeby piana nie opadła. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach, we wcześniej nagrzanym piekarniku, ok. 40 minut (trzeba sprawdzić po ok. pół godzinie jak wygląda bo jednak każdy piekarnik piecze inaczej) Po wystudzeniu przecinamy na 3 krążki. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietanfixami, ew. dosłodzić jak uznacie że jest mdła. Kładziemy pierwszy krążek na talerzu, paterze, nasączamy 1/3 ponczu, porządnie, na to dajemy bitą śmietaną, owoce pokrojone na kawałki (malin nie kroimy), na to drugi krążek i znów to samo robimy, na to 3 krążek, jego też nasączyć i nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy tort wg. uznania, boki też smarujemy bitą śmietaną. Potem wstawiamy do lodówki na min. godzinę przed degustacją. Ot i cała filozofia a jaki efekt:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2013-02-09 11:05
Mam pytanie. Po co dodawać do śmietany 36% śmietan fix ? Do 30% to rozumiem, ale do 36% ? Nie ma takiej potrzeby, bo śmietana ubije się idealnie.
Skomentuj
Oceń:
0
ellanar

ellanar

2013-02-09 21:37
zewa napisał(a):

Mam pytanie. Po co dodawać do śmietany 36% śmietan fix ? Do 30% to rozumiem, ale do 36% ? Nie ma takiej potrzeby, bo śmietana ubije się idealnie.

Wiesz co może i tak ale ja jakoś z przyzwyczajenia zawsze dodaję i mam pewność, że będzie bardzo sztywna ta śmietana i będzie się ładnie trzymała, nie rozpływała nawet jak będzie stała w temp. pokojowej dość długo
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Biały blok z kandyzowanym ananasem Tęczowe serniczki na zimno Deser ogrodnika
Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką Pascha z białą czekoladą Prosty deser z papierówek
Kakaowe mini serniczki z suszonymi owocami Szybka domowa galaretka z owocami (wegańska) Ciasto z mikrofalówki
Kakaowe mini serniczki Wiosenna pascha Pascha waniliowa z kandyzowanymi skórkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane