Strona główna Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

Desery, Torty « poprzedni | następny »
ellanar

Mistrz Kuchni
Przepisy: 97
zdjęcia: 1 z 2
Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Prosty do zrobienia tort, efektowny, na każdą okazję i zawsze znika momentalnie, mało kto kończy na 1 kawałku.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję - SKŁADNIKI:

  • Masa z bitej śmietany:
  • litr śmietany 36 %
  • 4 śmietanfixy
  • ew. łyżeczka cukru pudru
  • Dowolne owoce- świeże lub z puszki (mrożone się nie nadają)
  • Ja preferuję maliny, brzoskwinie z puszki, mandarynki, truskawki, wiśnie z kompotu wydrylowane
  • Poncz:
  • wersja dla dorosłych:
  • szklanka wody (zamiennie sok z owoców z puszki)
  • 50 ml aromatycznego alkoholu: rum albo Malibu
  • wersja dla dzieci zamiast alkoholu sok z cytryny
  • Ubranie: co podpowie fantazja, na bitej nie sprawdzają się modne teraz opłatki cukiernicze z obrazkami bo namaczają się i kolor się zmienia (chyba że położymy go i od razu degustacja) i nie najlepszym pomysłem jest masa cukrowa bo się rozpływa.
  • Na zdjęciu jest tort robiony przeze mnie na roczek córci ozdobiony posypką waflową kolorową i gotowymi cukrowymi figurkami. Ten był pieczony w prostokątnej blaszce (dół) i w jednorazowej w kształcie serca. Poszły na to składniki x2.
  • I na drugim zdjęciu tort robiony dla syna ozdobiony owocami

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy mąki do masy żółtkowej, miksując na małych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją po łyżce i już łyżką mieszamy delikatnie żeby piana nie opadła. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach, we wcześniej nagrzanym piekarniku, ok. 40 minut (trzeba sprawdzić po ok. pół godzinie jak wygląda bo jednak każdy piekarnik piecze inaczej) Po wystudzeniu przecinamy na 3 krążki. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietanfixami, ew. dosłodzić jak uznacie że jest mdła. Kładziemy pierwszy krążek na talerzu, paterze, nasączamy 1/3 ponczu, porządnie, na to dajemy bitą śmietaną, owoce pokrojone na kawałki (malin nie kroimy), na to drugi krążek i znów to samo robimy, na to 3 krążek, jego też nasączyć i nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy tort wg. uznania, boki też smarujemy bitą śmietaną. Potem wstawiamy do lodówki na min. godzinę przed degustacją. Ot i cała filozofia a jaki efekt:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2013-02-09 11:05
Mam pytanie. Po co dodawać do śmietany 36% śmietan fix ? Do 30% to rozumiem, ale do 36% ? Nie ma takiej potrzeby, bo śmietana ubije się idealnie.
Skomentuj
Oceń:
0
ellanar

ellanar

2013-02-09 21:37
zewa napisał(a):

Mam pytanie. Po co dodawać do śmietany 36% śmietan fix ? Do 30% to rozumiem, ale do 36% ? Nie ma takiej potrzeby, bo śmietana ubije się idealnie.

Wiesz co może i tak ale ja jakoś z przyzwyczajenia zawsze dodaję i mam pewność, że będzie bardzo sztywna ta śmietana i będzie się ładnie trzymała, nie rozpływała nawet jak będzie stała w temp. pokojowej dość długo
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Krem pomarańczowy Galaretka z Coca- Coli Jabłka zapiekane z orzechami
Bakaliowe trufle Salceson z galaretek Pieczone jabłka
Puszysty deser orzechowy Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym Świąteczny deser truflowy
Kisiel truskawkowy ze śmietaną Pianka kakaowa z orzechami Kulki z płatków owsianych

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane