Strona główna Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję

Desery, Torty « poprzedni | następny »
ellanar - Przepis na: Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję  offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 97
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Prosty do zrobienia tort, efektowny, na każdą okazję i zawsze znika momentalnie, mało kto kończy na 1 kawałku.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • na blaszkę 26 cm średnicy
  • 8 jajek
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa z bitej śmietany:
  • litr śmietany 36 %
  • 4 śmietanfixy
  • ew. łyżeczka cukru pudru
  • Dowolne owoce- świeże lub z puszki (mrożone się nie nadają)
  • Ja preferuję maliny, brzoskwinie z puszki, mandarynki, truskawki, wiśnie z kompotu wydrylowane
  • Poncz:
  • wersja dla dorosłych:
  • szklanka wody (zamiennie sok z owoców z puszki)
  • 50 ml aromatycznego alkoholu: rum albo Malibu
  • wersja dla dzieci zamiast alkoholu sok z cytryny
  • Ubranie: co podpowie fantazja, na bitej nie sprawdzają się modne teraz opłatki cukiernicze z obrazkami bo namaczają się i kolor się zmienia (chyba że położymy go i od razu degustacja) i nie najlepszym pomysłem jest masa cukrowa bo się rozpływa.
  • Na zdjęciu jest tort robiony przeze mnie na roczek córci ozdobiony posypką waflową kolorową i gotowymi cukrowymi figurkami. Ten był pieczony w prostokątnej blaszce (dół) i w jednorazowej w kształcie serca. Poszły na to składniki x2.
  • I na drugim zdjęciu tort robiony dla syna ozdobiony owocami

Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy mąki do masy żółtkowej, miksując na małych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją po łyżce i już łyżką mieszamy delikatnie żeby piana nie opadła. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach, we wcześniej nagrzanym piekarniku, ok. 40 minut (trzeba sprawdzić po ok. pół godzinie jak wygląda bo jednak każdy piekarnik piecze inaczej) Po wystudzeniu przecinamy na 3 krążki. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietanfixami, ew. dosłodzić jak uznacie że jest mdła. Kładziemy pierwszy krążek na talerzu, paterze, nasączamy 1/3 ponczu, porządnie, na to dajemy bitą śmietaną, owoce pokrojone na kawałki (malin nie kroimy), na to drugi krążek i znów to samo robimy, na to 3 krążek, jego też nasączyć i nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy tort wg. uznania, boki też smarujemy bitą śmietaną. Potem wstawiamy do lodówki na min. godzinę przed degustacją. Ot i cała filozofia a jaki efekt:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort z bitą śmietaną- na każdą okazję (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2013-02-09 11:05
Mam pytanie. Po co dodawać do śmietany 36% śmietan fix ? Do 30% to rozumiem, ale do 36% ? Nie ma takiej potrzeby, bo śmietana ubije się idealnie.
Skomentuj
Oceń:
0
ellanar

ellanar
offline

2013-02-09 21:37
zewa napisał(a):

Mam pytanie. Po co dodawać do śmietany 36% śmietan fix ? Do 30% to rozumiem, ale do 36% ? Nie ma takiej potrzeby, bo śmietana ubije się idealnie.

Wiesz co może i tak ale ja jakoś z przyzwyczajenia zawsze dodaję i mam pewność, że będzie bardzo sztywna ta śmietana i będzie się ładnie trzymała, nie rozpływała nawet jak będzie stała w temp. pokojowej dość długo
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Sorbet brzoskwiniowy Babeczki z morelą i kiwi na śmietanowym kremie Śliwkowo-jogurtowy deserek
Deser brzoskwiniowy Deser z jabłek na zimno Jabłka w cieście
Pieczone jabłka W malinowym chruśniaku Deser z jabłek i rodzynek
Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami Lody brzoskwiniowe Deser cappuccino

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane