czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tort z kremem kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny tort z masą maślaną i jajkami na parze, przepis mojej Babci, który gości na każdej rodzinnej uroczystości.

Tort z kremem kakaowym

Składniki:

Tort z kremem kakaowym

biszkopty:

krem:

  • masło 82% 3 kostki
  • jajka 7 szt
  • cukier kryształ 1 i 3/4 szkl
  • kakao 5 łyżek
  • spirytus 1/2 kieliszka

dodatkowo:

  • do nasączenia:
  • herbata czarna 1 szkl
  • cytryna 1 szt
  • do dekoracji:
  • orzechy włoskie 50 g
  • biszkopty okrągłe 3 szt
  • kolorowa posypka
  • lentilki
  • perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Tort z kremem kakaowym

ETAP 1:

Tort z kremem kakaowym
Ciemny biszkopt przekrawamy na 3 krążki, jasny na 2.

Biszkopty - białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, a następnie sypkie składniki.

Oba biszkopty upiec w tortownicy o średnicy 24 cm. Ciemny – 40 minut w 170 stopniach, jasny 15 minut w tej samej temperaturze.

ETAP 2:

Tort z kremem kakaowym
Masło utrzeć do białości i dodawać partiami wystudzone jaja.

Całe jajka ubić z cukrem na parze, a następnie wystudzić, często mieszając. Masło utrzeć do białości i dodawać partiami wystudzone jaja.

ETAP 3:

Tort z kremem kakaowym
Do kremu wlać spirytus i wymieszać krótko, żeby masa się nie zważyła.

Kakao zalać niewielką ilością wrzątku i wystudzić. Połączyć z kremem maślanym.

ETAP 4:

Tort z kremem kakaowym
Jasny i ciemny biszkopt przekładać na przemian kremem

Do mocnej, wystudzonej herbaty dodać sok z cytryny. Krążki biszkopta nasączać i przekładać kremem.

ETAP 5:

Tort z kremem kakaowym
. Orzechy i biszkopty zmielić i udekorować nimi boki tortu.

Resztę kremu rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Wierzch tortu udekorować wedle uznania.