SUPERPRZEPIS

Tort ziemniaczany

  • 3
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Tort ziemniaczany Więcej zdjęć (2)

Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Można wykorzystać również na kolację.

Składniki:

Tort ziemniaczany

 

  • Tortownica 24cm:

 

  • 10 dużych ziemniaków
  • 6 dużych cebul
  • 30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej
  • 30 dkg sera żółtego w kawałku
  • 5 łyżek cebulki zapiekanej
  • sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna
  • 1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma

Sposób przygotowania:

Tort ziemniaczany
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Można to zrobić na tarce do krojenia ogórków lub w robocie kuchennym. Ważne by nie były zbyt grube. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, tak by "pióra" były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami cebulki zapiekanej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy do tortownicy układając kiełbasę pomiędzy warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie posypujemy startym żółtym serem i resztą cebulki zapiekanej i wstawiamy na 5 minut, Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika:)
Tort ziemniaczany
Pokrojone w talarki ziemniaki i smażoną cebulkę łączymy ze sobą