gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Tradycyjne gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem. Smakują jeszcze pyszniej na drugi dzień. Polecam przepis.

Tradycyjne gołąbki

Składniki:

Tradycyjne gołąbki

Gołąbki

  • 1 kapusta biała,
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 1 szklanka ryżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek wg uznania,

Sos

  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • suszona bazylia,

Sposób przygotowania:

Tradycyjne gołąbki
Z główki kapusty wycinamy głąb i wkładamy kapustę do gotującej osolonej wody na około 5 minut zdejmując wierzchnie liście, powtarzamy czynność kilka razy. Następnie pozbywamy się twardej części liści nie uszkadzając ich.

Ryż gotujemy al dente. Ryż łączymy z mięsem mielonym i przyprawami. Wykładamy mięso na każdy liść i zwijamy.

Do wody w której gotowała się kapusta dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilkę gotujemy. Na dno garnka wykładamy liście kapusty, na nie gołąbki i zalewamy sosem pomidorowym.

Dusimy ok 1,5-2 godzin.

Smacznego.