Sposób przygotowania:
Nietradycyjne gołąbki
Kapustę trzeba obgotować w wrzątku ( około 1,5- 2 litry wody), ale tylko 5-10 minut, nie wylewamy wody Odcedzamy i schładzamy- potem usuwamy gruby nerw. Ryż gotujemy w większej ilości wody przez 10 minut- odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo kiełbasę ( ściągamy jelito) i razem przesmażamy na 2 łyżkach oleju. Do kiełbasy dodajemy ryż i pozostawiamy do wchłonięcia tłuszczyku i smaku, a następnie do wystudzenia. Do zimnego farszu dodajemy jajko i dość mocno przyprawiamy, całość dobrze wyrabiamy. Na rozłożonych liściach kapusty rozkładamy farsz i zwijamy gołąbki- pierwsze boki, potem zwijamy w rulon, a nadmiar kapusty odcinamy, ale nie wyrzucamy. Na dnie szerokiego garnka układamy kapustę- liście i odcięte części- zalewamy wywarem, dodajemy liście laurowe, vegetę i ziele angielskie kapusty i na małym ogniu gotujemy 25 minut ( kapusta jest al dente, jeżeli wolicie miękką to gotujecie ją 15 minut dłużej) Mimo, że gołąbki z młodej kapusty nie gotują się długo, to mogą się przypalić, a tego nie lubię:) Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w/g uznania, ja wolę większe kawałki, Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy pieczarki i razem smażymy do odparowania wody. Serek topiony rozpuszczamy w szklance wywary z gołąbków. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Zalewamy wodą z gołąbków, serek i cały czas mieszając zagotowujemy, dodajemy pieczarki i razem gotujemy przez 15-20 minut, aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodajemy lubczyk i posypujemy zieloną pietruszką. Gołąbki można przełożyć do sosu i dusić wszystko razem:)