zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Tradycyjne gołąbki.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gołąbki dobre na każdą porę, śniadanie, obiad czy kolację.

Tradycyjne gołąbki.

Składniki:

Tradycyjne gołąbki.

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 400 g ryżu
  • 2-3 cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 koncentrat ( średni )
  • 1-2 główki kapusty

Sposób przygotowania:

Tradycyjne gołąbki.
Kapustę parzymy, zdejmujemy po kolei liście i odcinamy nerwy. Ryż gotujemy. Mięso mielimy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski wkładamy ostudzony ryż, mięso, cebulę, jajka i przyprawy do smaku. Mieszamy. Na każdy liść układamy porcję farszu i zwijamy najpierw dół potem boki i zwijamy w rulon. Gołąbki układamy do wyłożonej liśćmi kapusty brytfanny. Z wodą rozrabiamy koncentrat, dodajemy trochę soli i pieprzu. Zalewamy gołąbki aby były prawie przykryte i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Jeżeli ktoś lubi to może osobno przygotować sos pomidorowy i polać gotowe gołąbki.