agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Tradycyjny miodownik

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjny miodownik z kremem z kaszy manny, polany czekoladą i posypany orzechami. Najlepiej smakuje na 3 dzień po zrobieniu.

Tradycyjny miodownik

Składniki:

Tradycyjny miodownik

ciasto

  • mąka 0,6 kg
  • cukier puder 15 dag
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • masło 25 dag
  • miód 3 łyżki
  • jajka 3 szt

krem

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tradycyjny miodownik
Ciasto wykonanie: Mąkę, cukier sól i sodę mieszamy. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką ąz powstaną malutkie grudki.

Do ciasta wlewamy miód i dodajemy rozkłócone jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części zawijamy każdy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Placek rozwałkujemy wkładamy do blachy i każdy pieczemy około 15 minut.

Krem wykonanie: W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i kaszę mannę doprowadzamy do wrzenia, mieszamy gotując około 3 minut. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy po łyżce kaszy manny ciągle ucierając.

Na końcu dodajemy aromat migdałowy.

Krem dzielimy na 3 części. Ciasto przekładamy kremem. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami włoskimi.