SUPERPRZEPIS

Miodownik z polewą kajmakową

  • 7
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Miodownik z polewą kajmakową Więcej zdjęć (3)

Tradycyjny miodownik z masą z kaszy manny udekorowany nieco mniej tradycyjnie, bo masą kajmakową i orzechami włoskimi.

Składniki:

Miodownik z polewą kajmakową

 

  • CIASTO:
  • mąka tortowa - 125 g
  • mąka krupczatka – 125 g
  • jajka – 2 szt.
  • miód lipowy – 100 g
  • cukier puder – 1/2 szk.
  • margaryna – 150 g
  • kwaśna śmietana – 3 łyżki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

 

 

  • POLEWA:
  • masa kajmakowa - 400 g
  • masło – 100 g

 

 

  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • kwaśna marmolada jabłkowa – 300 g

Sposób przygotowania:

Miodownik z polewą kajmakową
CIASTO: margarynę i miód przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się miodu i margaryny. Odstawić do przestygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać wystudzony miód i margarynę, śmietanę oraz obie mąki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników w gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia foremek o wymiarach 21x32 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180° C i piec 13 do 15 minut. Pilnując aby placki się nie spiekły. Upieczone placki odstawić do wystudzenia.MASA: pół litra mleka przelać do miseczki, dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować. Do wrzącego mleka wlać rozmieszaną kaszę z mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Ugotowaną kaszę odstawić z ognia, a rondelek nakryć szczelną pokrywką i odstawić do przestygnięcia. Od czasu do czasu należy kaszę zamieszać, aby nie utworzył się kożuch. Miękkie mało utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać porcjami wystudzoną kaszę mannę.POLEWA: miękkie masło utrzeć z masą kajmakową. WYKONANIE: wystudzony placek posmarować cienko marmoladą, a następnie wyłożyć i równomiernie rozprowadzić połowę masy. No to położyć drugi placek delikatnie go dociskając. Z drugim plackiem należy postąpić analogicznie jak z pierwszym plackiem. Ostatni trzeci placek posmarować masą kajmakowo-maślaną i posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi.Ciasto przechowywać w chłodzie w pojemniku na ciasto. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.
Miodownik z polewą kajmakową
Wystudzony placek posmarować cienko marmoladą.
Miodownik z polewą kajmakową
Wyłożyć i równomiernie rozprowadzić połowę masy.