redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Tradycyjny polski miodownik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Postaw na miodownik! Spraw, by tegoroczne Święta miały zapach słodkiego miodu i tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć.

Tradycyjny polski miodownik

Składniki:

Tradycyjny polski miodownik

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • ½ kostki margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody

 

 

  • Składniki na polewę:
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • ½ kostki margaryny Palma z Murzynkiem

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny polski miodownik
1.Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części.

2.Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu). Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty z ciasta.

3.W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie.

4.Rozpocznij miksowanie margaryny Palma z Murzynkiem i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy. Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem.

5.Wystudzone blaty ciasta smaruj konfiturą ze śliwek i przekładaj kremem.

6.Aby przygotować polewę, zagotuj wodę z cukrem, kakao i roztopioną margaryną Palma z Murzynkiem. Gęstą polewą udekoruj wierzch miodownika i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.