Sposób przygotowania:
Miodownik z musem jabłkowym i orzechamiCiasto
Masło rozpuścić w rondelku z miodem. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, cukier, jajka oraz przestudzone masło w miodem. Składniki dokładnie zagnieść na jednolite ciasto.
Przygotowane ciasto podzielić na 3 części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Formę o wym. 25cm x 35cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą część ciasta rozwałkować cienko, przełożyć do formy i nakłuć widelcem. 2 części ciasta upiec w temp. 180'C przez ok. 10 min.
Warstwa orzechowa
Masło z cukrem i miodem rozpuścić. Następnie dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Na 3 blat wcześniej przygotowanego ciasta wyłożyć ciepłą warstwę orzechową i zapiekać w temp. 180'C przez 12-15 min.
Masa grysikowa
W garnku zagotować mleko z dodatkiem cukru. Do gorącego mleka dodać kaszę mannę i mieszając gotować ok. 3-4 min. Przygotowaną kaszkę studzimy.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy partiami po 1 łyżce wystudzonej kaszy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Mus jabłkowy
Jabłka myjemy obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jabłka przesmażamy z dodatkiem cukru oraz cynamonu do momentu kiedy zaczną się rozpadać.
Do gorących jabłek dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i studzimy.
Przełożenie
Upieczone placki przekładamy warstwami w następującej kolejności: blat ciasta, masa grysikowa, blat ciasta, tężejący mus jabłkowy, blat ciasta z orzechami.
Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kiedy blaty ciasta zmiękną.
SylaUla