Sposób przygotowania:
Ciasto miodowo-biszkoptowePrzygotowanie ciasta miodowego :
Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, dodać posiekaną margarynę, jajko, cukier wymieszać, dodać miód. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
Rozwałkować, wyłożyć na dwie jednakowe blachy i włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i piec przez ok. 15 min. Po upieczeniu wyjąć,ostudzić.
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ,utrwalić wsypując stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka ubić. Wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Przelać do przygotowanej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia ciast) i wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i piec ok. 20 min. Po upieczeniu wyjąć z blachy. Ostudzić.
Przygotowanie masy jabłkowej :
Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. W rondelku stopić masło, dodać jabłka, cukier, podlać 3 łyżkami wody.
Przykryć i od czasu do czasu mieszając uprażyć do miękkości. Gorące zdjąć z ognia i wsypać do nich 2 galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
przygotowanie masy:
Mleko zagotować,dodać cukier,kaszę mannę,kokos,wymieszać i chwileczkę razem gotować,aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Margarynę utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy.
Składanie ciasta:
Na spód ciasto miodowe,połowa tężejącej masy jabłkowej, biszkopt, reszta masy jabłkowej, masa z kaszy manny, ciasto miodowe.
Wierzch ciasta polewamy przygotowaną polewą wg przepisu na opakowaniu. Ozdabiamy cukrową posypką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
ankaszym
Agnieszka Rec