Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto miodowo-biszkoptowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto wygląda i smakuje podobnie do Leona ale jest nieco zmodyfikowane. Jest bardzo smaczne warto poświęcić mu trochę czasu, gdyż efekt jest murowany.

Ciasto miodowo-biszkoptowe

Składniki:

Ciasto miodowo-biszkoptowe

Na ciasto miodowe :

  • 25 dag maki pszennej
  • 4 dag margaryny
  • 4 dag prawdziwego miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

Na biszkopt:

Na masę jabłkową :

  • 1,5 kg jabłek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki czerwone

Na masę :

dodatkowo:

  • Gotowa polewa czekoladowa
  • dowolna posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowo-biszkoptowe

Przygotowanie ciasta miodowego :

Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, dodać posiekaną margarynę, jajko, cukier wymieszać, dodać miód. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.

Rozwałkować, wyłożyć na dwie jednakowe blachy i włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i piec przez ok. 15 min. Po upieczeniu wyjąć,ostudzić.

Przygotowanie biszkoptu:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ,utrwalić wsypując stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka ubić. Wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.

Przelać do przygotowanej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia ciast) i wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i piec ok. 20 min. Po upieczeniu wyjąć z blachy. Ostudzić.

Przygotowanie masy jabłkowej :

Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. W rondelku stopić masło, dodać jabłka, cukier, podlać 3 łyżkami wody.

Przykryć i od czasu do czasu mieszając uprażyć do miękkości. Gorące zdjąć z ognia i wsypać do nich 2 galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.

przygotowanie masy:

Mleko zagotować,dodać cukier,kaszę mannę,kokos,wymieszać i chwileczkę razem gotować,aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

Margarynę utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy.

Składanie ciasta:

Na spód ciasto miodowe,połowa tężejącej masy jabłkowej, biszkopt, reszta masy jabłkowej, masa z kaszy manny, ciasto miodowe.

Wierzch ciasta polewamy przygotowaną polewą wg przepisu na opakowaniu. Ozdabiamy cukrową posypką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Tagi:

ciasto miód